Wat is bridge en is het iets voor mij?

Dat vragen veel mensen zich af. Bridgespelers vragen zich af hoe ze kunnen uitleggen wat er zo leuk is aan dat spel waaraan ze helemaal verslaafd zijn. Je kunt er ook maar op één manier achterkomen. Meedoen!

Waarom is bridge zo populair?

Na voetbal, hockey en volleybal is bridge de grootste teamsport van Nederland. Dat is niet gek, je kunt het jong en oud leren. Je kunt het heel lang blijven doen. Het is de enige denksport die je echt in teamverband speelt. Dit sociale karakter geeft de bridgesport grote waarde voor iedere speler. Of dat nou op de club is, met een gezellig praatje erbij, of het geweldige gevoel in een wedstrijd met je teamgenoten.

Is bridge vooral voor ouderen?

Nee, het is absoluut voor jong en oud! Voor mensen die hun beweeglijkheid wat minder zien worden is even de deur uit naar je wekelijkse bridgeclub vaak het allerbeste medicijn. Dat maakt het een heel actieve, sociale en daarmee supergezonde activiteit voor ouderen.

Ook bij jongeren, zo blijkt uit onderzoek, ontwikkelt en stimuleert het veel talenten die in schoolvakken niet altijd benut worden. Er zijn landen waarin bridge al in het onderwijs wordt meegenomen. Lees ook Bridge, geen spel voor bejaarden…

Bridge is gewoon écht voor iedereen. Mocht je nog vooroordelen hebben over bridge, dan worden ze weggevaagd door Nederlandse bridgers van alle leeftijden die over de hele wereld spelen. In alle klassen is Nederland uitstekend vertegenwoordigd. Oranje heeft wereldkampioenen in de open klasse én bij de jeugd!

Heb je voor de cursus een partner nodig?

Ook al speel je het spel uiteindelijk met een partner, bij de cursus speelt dit nog geen rol. Je leert juist ook mensen kennen met wie je later gezellig kunt spelen. Zo zijn er bij BridgeSchool Arnhem al vele partnerships ontstaan.

Is bridge moeilijk te leren?

Bridge is een uitdagende sport en daarmee juist  zo leuk. Dat betekent dat investeren in je bridgespel loont. Maar het betekent zeker niet, dat je het niet kunt leren. De methode die we hanteren is erop gericht dat we snel kunnen zien of je hebt begrepen wat wordt uitgelegd.

Waarom eerst spelen en dan bieden?

Het spelen is de basis van bridge: de leider probeert voldoende slagen te halen. De tegenpartij probeert zijn plan te dwarsbomen. Voor zowel de leider als de tegenspelers geldt dus dat je zoveel mogelijk slagen wilt halen. Je leert je kansen op (meer) slagen te vergroten.

Om die reden is het belangrijk te beginnen met spelen en pas daarna leren ‘bieden’. Want om te kunnen begrijpen en waarmaken wat je biedt moet je eerst echt kunnen spelen.

Waarom niet meteen aan tafel om het te leren?

Uiteindelijk leer je bridgen door het te doen. Het klinkt dan ook best logisch om het ‘spelenderwijs’ te leren en in de les al ’ter tafel’ te gaan. Maar…: als lesmethode is die aanpak niet geschikt. Je maakt een veel te laag aantal keuzes per uur, het zou in cursusverband jaren duren voordat je hetzelfde hebt bereikt. Je legt bovendien veel te weinig verbanden om het grote plaatje te leren zien. Voor je inzicht kun je beter een goede basis leggen voordat je aan tafel gaat.

Maar spelen is toch leuk?

Zeker, daarvoor leren we je het zo graag en je wilt het liefst snel gaan toepassen en uitproberen wat je hebt geleerd. Oefening baart kunst en dat is wat je doet op vrijdag. BridgeSchool Arnhem kan je gelukkig ook de mogelijkheid bieden om te spelen tegen andere cursisten. In je eigen tempo en onder begeleiding. De vrijdagavonden zijn toegankelijk voor iedereen en een super gezellig begin van het weekend. Omdat alle beginners bij elkaar geplaatst worden speel je onderling en leer je van elkaar.

BridgeSchool Arnhem biedt je veel kansen om op een leuke manier het spel eigen te maken. Zo haal je het beste uit jezelf en blijft bridge het allermooiste spel om te leren.

Hoe combineert BridgeSchool Arnhem dat?

BridgeSchool Arnhem heeft daarom gekozen voor een unieke vorm van spelenderwijs leren. Je maakt dezelfde keuzes als bij het spelen, maar dan veel sneller én in de juiste volgorde. Door de juiste uitleg daarbij -of beter gezegd structurering van je gedachten – ontwikkel je veel meer inzicht.

Daarbij staat je brein meer open voor leren in deze setting. Je maakt zelf keuzes en leert begrijpen waarom. Je leert niet volgens regels die je vergeet of niet begrijpt. Je leert de gedachte erachter. Jouw eigen keuzes maken duidelijk wat je snapt en wat we nog verder moeten verdiepen. De lessen zijn heel persoonlijk terwijl ze maximaal interactief in een leuke groep en daarom heel gezellig zijn. Het beste van twee werelden.

Wat maakt BridgeSchool Arnhem de beste plek om te leren bridgen?

Dat komt door de methode, die we ontwikkeld hebben in samenwerking met de Hogeschool Arnhem en de Nederlandse Bridge Bond. In combinatie met de omgeving die helemaal is ingericht op bridge leren en spelen.

Bij veel methoden zie je vooral sheets met informatie die niet goed kan landen. Bij andere methoden zit je ‘snel aan tafel’ of leer je het ‘hands on’. Meteen spelen betekent dat je er juist weer te lang over doet en je erg weinig relevante dingen leert in een lesuur.

Een goede methode betekent een goede opbouw van relevante informatie, met heel veel eigen keuzes waardoor de informatie goed blijft hangen. Wanneer je voortdurend checkt of je het belangrijkste écht snapt is het vanaf het begin af aan maatwerk.

We willen je dus leren bridgen met een goede afwisseling van informatie, quizvragen en oefeningen. Speels, spelenderwijs maar wel doordacht opgebouwd. We willen je alle belangrijke situaties en beslissingen op het juiste moment laten ervaren,  door die voortdurende meetpunten exact goed gedoseerd.

En precies op het juiste moment beland je aan tafel. Omdat je dat doet met de mensen die even enthousiast en ver zijn als jijzelf bouw je jouw bridgekennis(sen) op! Het spel wordt steeds mooier naarmate je er meer inzicht in krijgt. Dat willen we je laten meebeleven. De cursus is al echt dat avondje uit, zoals bridgen dat gaat worden. Je hebt voortdurend interactie met alle cursisten en iedereen lacht veel. We vinden elkaar al snel aan tafel, in een beschermde omgeving.

Lees hier meer over onze didactiek.

Geldt dat ook online ?

Ja, ook online is BridgeSchool Arnhem de populairste en beste plek om het te leren. we hebben de hele methode vertaald naar hetzelfde online concept. Zowel voor cursisten als voor Ruurd is de Bridge met een Lach methode de allerleukste.  Kijk hier naar onze online trainingen.

Wat is het voordeel van het leren in een bridgeschool met een eigen bridgecafé?

Een belangrijk voordeel van de locatie is de Toekomstlijn waarin je na de cursus kunt deelnemen. Daarin kun je samen met je cursusgenoten wennen aan het spelen van een ‘bridgedrive’. Lekker ontspannen en veilig: blijven leren en vooral ook blijven lachen.

Kan ik kennismaken met Ruurd en de methode?

Ja, een leuke manier van kennismaken is door het kijken naar BridgeTV: de basis. Dat kan hier…

Wanneer kan ik bridge leren, helemaal vanaf het begin en op locatie?

Dat je er jong én oud mee kunt beginnen en het heel lang enthousiast kunt volhouden, biedt een zonnig uitzicht. Investeer meteen en pluk de vruchten snel. Als je van vooraf aan wilt beginnen, kies je voor Bridge met een Lach, dat kan nu al in twaalf lessen! We starten op 14 september 2022.