Bridge: een ontmoeting voor het leven

Je hoort het vaak. Als je van spelletjes houdt, hou je van bridge. Maar ook als veel spellen je niet interesseren kan bridge echt iets voor je zijn. Het heeft elementen die eigenlijk het hele leven leuk maken. Samenwerking en communicatie, (trapjes)psychologie en humor, logica en strategie, partnership en team spirit. Het is veel meer dan een spelletje, dat mag duidelijk zijn. Het is niet voor niks zo dat bridge wereldwijd en onder alle leeftijden populair is. Bridge maakt je scherp, het is gezellig en actief. Daardoor maak je er ook zo snel vrienden mee.

Wat is bridge?

Beter dan jeugdbridge.nl (dank!) kunnen we het niet uitleggen:

Bridge is…
een denksport. Je speelt het met speelkaarten en daardoor lijkt het op andere kaartspelletjes, zoals klaverjassen en boerenbridge. Maar klaverjassen bestaat alleen in Nederland, en zelfs dan heeft nog iedereen andere spelregels. Dat zie je bij meer kaartspellen, zoals bij pesten.

Bridge is anders. Het wordt namelijk over de hele wereld op dezelfde manier gespeeld. In Italië en China gelden dus dezelfde regels als in Nederland. Bovendien is het een officiële sport (denksport) en heeft het dus ook echte kampioenschappen (een EK, WK, enzovoorts).

Hoe speel je het?

Bridge speel je altijd met een partner. Je speelt twee tegen twee, dus je zit met zijn vieren aan tafel. Iedereen krijgt 13 kaarten, waarna het spel begint. Dat bestaat uit twee delen.

Eerst ga je bieden. Dat betekent dat je met speciale biedkaarten aan je partner kunt vertellen wat voor kaarten je ongeveer hebt. Zo kom je erachter of je samen goede kaarten hebt. Door te bieden bepaal je ook hoeveel slagen iedereen moet maken en welke kleur troef is.

Daarna ga je spelen. Dat gaat dus in slagen: iedereen legt een kaart op tafel, en de hoogste kaart wint de slag. De leider moet proberen minstens zoveel slagen te halen als hij heeft geboden. De tegenstanders proberen dit te voorkomen door zelf veel slagen te winnen.

Eén spelletje bridge is klaar na ongeveer 8 minuten. Als je een paar spelletjes hebt gehad ga je naar een andere tafel met andere tegenstanders. Je komt dus veel mensen tegen. Dat maakt bridge een heel gezellig spel.

Denksport

Maar waarom noemen we bridge nou een denksport? Dat heeft te maken met het uitdelen van de kaarten. De kaarten worden na ieder spel namelijk in dezelfde verdeling opgeborgen. Andere paren gaan daarna precies hetzelfde spel spelen. Je kunt dus slechte kaarten krijgen, maar aan andere tafels krijgen ze die kaarten ook! En met die tafels wordt jouw score vergeleken. Het gaat er dus niet om of je goede of een slechte kaarten krijgt, maar om wat je ermee doet.

Bij bridge hoef je dus geen geluk te hebben om goed te scoren. Maar als je wilt winnen, moet je het dus ook zelf doen! Dat maakt bridge een uitdaging. Natuurlijk moet je bij andere kaartspellen ook goed nadenken, tellen en weten welke kaarten gespeeld zijn; anders win je nooit. Maar met slechte kaarten heb je geen kans. Zo niet in bridge. In bridge maak je je eigen kansen!

Nederland wereldtop

Nederland draait al jaren mee aan de wereldtop. In 2011 is het Nederlandse team zelfs wereldkampioen geworden. Maar ook voor jeugdspelers heb je kampioenschappen! In 2012 wonnen de Nederlandse junioren goud op het WK in China. Het meisjesteam won zilver. Het WK van 2014 ging ook erg goed, met een zilveren medaille voor de junioren.

Waarom gaan bridgen?

Bridge is een soort grote puzzel: je moet goed nadenken, je concentreren en samenwerken. Maar je speelt het altijd met andere mensen! Soms speel je zelfs met een heel team. Bridge is dus niet alleen leuk, maar ook heel gezellig. Je kunt bridgen met vrienden, op een club, of meedoen aan wedstrijden en competities.

Waar kan ik leren bridgen in Arnhem?

De DenkTank is dé locatie om gezellig en professioneel te bridgen. De zaal en bar zijn sfeervol, goed bereikbaar en helemaal ingericht voor bridge. Clubs spelen er met plezier en elke vrijdag kun je terecht tijdens de open inloop. In de DenkTank ontstaan vrienden voor het leven.

Kun je nog niet bridgen? BridgeSchool Arnhem leert het je, in de DenkTank.

Spelen in de DenkTank

Spelen bij Interbridge

SanderMartijn

Bridgeclub Interbridge: Gezellig spelen elke dinsdagavond op een echte bridgelocatie.

Spelen bij Bridgeclub Arnhem-Noord

drielijnen

Bridgeclub Arnhem-Noord is een hechte club met vooral een sociaal karakter. Meedoen is belangrijker dan winnen. Elke donderdagmiddag gezellig samen bridgen.

Spelen bij Trainingsgroep DenkTank donderdag

DenkTank Donderdag Trainingsgroep

Op donderdagavond trainen we. Sterke spelers oefenen tegen elkaar spellen van een wereldtoernooi die na afloop worden geanalyseerd aan de bar met het grote scherm.

Spelen op vrijdag: open inloop voor iedereen

Bridgen op vrijdag in DenkTank Arnhem

Op vrijdag spelen we met een gezellig muziekje en drankje. Meesterpunten voor goed spel, wijn voor de winnaars en vooral veel plezier.

Hoe herken je een bridger?

Iedereen kent iemand die eigenlijk zou moeten bridgen, maar dat zelf niet weet. Je herkent de symptomen. Of misschien niet meteen, want ze zijn er juist in overvloed.

Een bridger is een neefje dat altijd nieuwsgierig is en doorvraagt.  Een vriendin die altijd naar je toekomt om ideeën uit te wisselen. Een student die de dialoog opzoekt. Een bridger is een denker, een schaker bijvoorbeeld. Een pokeraar.  Een strateeg. Een puzzelaar. Een gamer die altijd naar het volgende level wil. Een spelletjesmens die van de gezelligheid houdt. Een golfer die graag zijn slag analyseert. Een sporter die het beste uit zichzelf wil halen. Een collega die altijd voor het teamwork gaat. Een buurman die even bllijft staan voor een praatje.

Er is een wereld aan herkenningspunten, en bridge? Heeft het allemaal en meer!

Gratis abonneren BridgeTV

Meld je hieronder aan om het populaire BridgeTV: de basis te volgen! Ruurd en het panel gaan aan de slag met een spel van een inzender. Leerzaam met veel goede tips en superleuk voor beginnende bridgers en basisspelers.

Ik wil graag BridgeTV: de basis en de opwarmers blijven volgen